3 TRÆNINGSRÅD FRA EN JÆGERSOLDAT.

Carsten Møller har været jægersoldat siden 1987, og er tidligere ansvarlig for den fysiske træning i korpset samt formand for Jægerkorpsets idrætsforening igennem et årti.

Carsten har været dedikeret løber i mere end 40 år, hvilket kombineret med hans erfaringer fra specialstyrkerne har givet ham en del viden om, hvordan man opbygger kroppen til, at kunne klare et højt belastningsniveau over lang tid - uden at få skader.NU deler han nogle af sine tanker og personlige erfaringer med træning gennem et langt, aktivt liv i et udfordrende og krævende miljø.

RÅD #1 - KROPPEN ER EN SLADREHANK.

“Jeg har aldrig været fan af alt for fastlagte træningsprogrammer, fordi jeg efter få år med fysisk træning af forskellig karakter, 3-4 gange om ugen, både lærte at kende og forstå min krops signaler. Det skal bemærkes, at jeg efter nogle år med regelmæssig fysisk træning nærmest blev afhængig af denne, og derfor i rigtig mange år da også trænede de fleste af ugens dage.

Jeg har som oftest altid haft en plan eller intention med min træning, men såfremt min krop i starten af et planlagt træningspas fortalte mig, at det ikke lige var i dag, at den var oplagt til 1000 m intervaller, ja så ændrede jeg blot på planen, og løb i stedet eksempelvis en længere tur i mere moderat tempo.

Det er min oplevelse, at de signaler din krop sender, stemmer rigtig godt overens med det, du også kan få oplyst via pulsmåler og et træningsur - som jeg dog personligt kun meget sjældent har brugt.”

Lyt til din krops signaler og tilpas om nødvendigt dine træningspas, det medvirker til at minimere risikoen for overbelastning og skader.

RÅD #2 - SIMPEL OG VARIERET TRÆNING

Selv om mit hjerte nok altid har brændt mest for løbetræning, så er en af mine måske mest betydningsfulde erfaringer, at det var når jeg varierede min træning, såvel inden for løbstyper og -former som langdistance-, interval- og bakkeløb med flere, som variation på tværs af idrætsgrene som orienteringsløb, cykling, styrketræning, svømning og march med tung rygsæk, at jeg opnåede de bedste resultater, og kun meget sjældent var udfordret med hensyn til træningstræthed eller skader.

Og nu hvor jeg ikke længere kan løbe fra alderens betydning for ens performance, kan jeg endnu en gang konstatere, at det at veksle mellem forskellige former for både løb og fysisk træning gør, at jeg stadig er motiveret for at træne de fleste af ugens dage, ligesom det minimerer smerterne fra et forholdsvis langt liv med det, nogen har karakteriseret som 'mishandling af min krop' - men som jeg stadig nyder, også når grænserne en gang i mellem lige skal prøves af.

Så uanset hvad din favorit idrætsgren eller træningsform måtte være, så bør du kombinere denne med andre typer og former for træning, som belaster kroppen på en anden måde. Derved opbygger du en alsidig, stærk krop og minimerer risikoen for skader.

RÅD #3 - DET DER FUNGERER GODT FOR MIG, DUER IKKE NØDVENDIGVIS FOR ALLE.

“At tage udgangspunkt i egen situation er, ud fra min erfaring, altafgørende for resultatet og effekten. Det er svært at finde to mennesker, hvis situation er fuldstændig ens - ikke mindst på grund af genetik, men også fordi faktorer som arbejde, privatliv, bopæl, træningsalder m.fl. som oftest altid vil være forskellige..

Det er min erfaring, at man aldrig skal være bange for at prøve noget nyt, eller noget andre har haft succes med. For det er når man prøver noget nyt, at man finder ud af, om det man allerede gør, er netop det, der giver det bedste resultat - eller om man faktisk bliver lidt hurtigere på eksempelvis 5.000 m landevejsløb, hvis man lægger et ugentlig bakketræningspas eller en længere MTB tur hver anden weekend ind i træningsprogrammet!

En ting er sikkert, hvis man gør som man altid har gjort, har tingene med at blive, som de altid har været - som nogle gange dog også kan vise sig at være det bedste.”

#BONUS RÅD

‘En dag ugen træning, er en dag uden mening - og lidt er bedre end ingenting’. Rigtig god fornøjelse med din fysiske træning…