TRE TRÆNINGSRÅD FRA EN JÆGERSOLDAT.

Carsten Møller har været jægersoldat siden 1987 og er tidligere ansvarlig for den fysiske træning i korpset samt formand for Jægerkorpsets Idrætsforening igennem et årti.

Carsten har været dedikeret løber i mere end 40 år. I kombination med sin erfaring fra specialstyrkerne har det givet ham en indgående viden om, hvordan man bedst opbygger kroppen, så den kan klare et højt belastningsniveau over lang tid - uden at få skader. Her deler han nogle af sine tanker og personlige erfaringer med træning gennem et langt, aktivt liv i et udfordrende og krævende miljø.

RÅD #1: KROPPEN ER EN SLADREHANK.

“Jeg har aldrig været fan af alt for fastlagte træningsprogrammer, fordi jeg efter mange år med fysisk træning af forskellig karakter - 3-4 gange om ugen - har lært min krop at kende og derfor bedre forstår dens signaler. Det skal bemærkes, at jeg efter nogle år med regelmæssig fysisk træning nærmest blev afhængig og derfor i rigtig mange år trænede de fleste af ugens dage.

Jeg har næsten altid en plan med min træning, men såfremt min krop i starten af et planlagt træningspas fortæller mig, at det ikke lige er i dag, at den er oplagt til 1000 m interval, ja så ændrer jeg blot planen og løber i stedet en længere tur i et mere moderat tempo.

Det er min oplevelse, at de signaler, ens krop sender, stemmer rigtig godt overens med det, man også kan se på en pulsmåler og et træningsur - som jeg dog personligt kun meget sjældent har brugt.”

Lyt til din krops signaler og tilpas om nødvendigt dine træningspas. Det medvirker til at minimere risikoen for overbelastning og skader.

RÅD #2: SIMPEL OG VARIERET TRÆNING.

Selv om mit hjerte nok altid har brændt mest for løbetræning, er en af mine måske mest betydningsfulde erfaringer, at det er en varieret træning, der giver de bedste resultater. Uanset, om det gælder langdistance-, interval- eller bakkeløb som variation på tværs af idrætsgrene som orienteringsløb, cykling, styrketræning, svømning og march med tung rygsæk. Det har også gjort, at jeg meget sjældent har været udfordret med hensyn til træningstræthed eller skader.

Og nu, hvor jeg ikke længere kan løbe fra, at alderen trods alt har en indflydelse på min performance, kan jeg endnu engang konstatere, at det at veksle mellem forskellige former for løb og fysisk træning gør, at jeg stadig er motiveret for at træne de fleste af ugens dage. Derudover minimerer det smerterne fra et forholdsvis langt liv med det, nogen har karakteriseret som 'mishandling af min krop' - men som jeg stadig nyder, også når grænserne engang imellem lige skal prøves af.

Så uanset, hvad din favoritidrætsgren eller - træningsform måtte være, så bør du kombinere den med andre former for træning, som belaster kroppen på en anden måde. Derved opbygger du en alsidig, stærk krop og minimerer risikoen for skader.

RÅD #3: DET DER FUNGERER GODT FOR MIG, DUER IKKE NØDVENDIGVIS FOR ALLE.

“At tage udgangspunkt i din egen situation er, ud fra min erfaring, altafgørende for resultatet og effekten. Det er svært at finde to mennesker, hvis situation er fuldstændig ens - ikke mindst på grund af genetik, men også fordi faktorer som arbejde, privatliv, bopæl, træningsalder, mv. som oftest altid vil være forskellige.

Det er min erfaring, at man aldrig skal være bange for at prøve noget nyt - eller noget andre har haft succes med. For det er, når man prøver noget nyt, at man finder ud af, om det man allerede gør, netop er det, der giver det bedste resultat - eller om man faktisk bliver lidt hurtigere på eksempelvis 5.000 m landevejsløb, hvis man lægger et ugentlig bakketræningspas eller en længere MTB-tur ind i træningsprogrammet hver anden weekend.

En ting er sikkert: hvis man gør, som man altid har gjort, har tingene det med at blive, som de altid har været (hvilket, indrømmet, dog også kan vise sig at være det bedste ind imellem).”

#BONUSRÅD

‘En dag uden træning er en dag uden mening - og lidt er bedre end ingenting’.

Rigtig god fornøjelse med din fysiske træning.